အခုတေလာေတာ္ေတာ္ေလး ေတြ႔ေနရပါတယ္။ လက္ရွိ ဒီေဆးဘက္၀င္ အပင္ကို
ျပည္တြင္းမွာ ပထမဦးဆံုး စတင္ျဖန္႔ခ်ိတာ တစ္ႏွစ္ေလာက္ ရွိသြားျပီ ျဖစ္တဲ့
FAME ေဆး၀ါးထုတ္လုပ္ေရး လုပ္ငန္းကေန မၾကာေသးမီက ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့
ေဟာေျပာပြဲတစ္ခုမွာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ခုခံတိုက္ဖ်က္ဖို႔ အေကာင္းဆံုး
ေဆးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္တယ္လို႔ FAME ရဲ့ မန္ေနးဂ်င္းျဖစ္သူ အဂၤလန္မွ Alternative
Medicine (ေခတ္သစ္သဘာ၀ေဆးပညာ) ဘာသာရပ္နဲ႔ ပါရဂူဘြဲ႔ ယူလာသူ
ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္မွ ေျပာၾကားသြားခဲ့ပါတယ္။
လက္ရွိ ျပည္တြင္းေစ်းကြက္မွာ လံုေလာက္စြာ ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ် ေပးေနသလို
ျပည္ပႏိုင္ငံေတြ ျဖစ္တဲ့ ဂ်ပန္၊ ေတာင္ကိုရီးယား၊ စင္ကာပူ၊ ထိုင္း၊
မေလးရွား စတဲ့ ႏိုင္ငံမ်ားကေန ၀ယ္ယူရန္ ကမ္းလွမ္း လာၾကတယ္လို႔ FAME ရဲ့
ေျပာေရးဆိုခြင့္ရွိသူ ေဆး၀ါးတာ၀န္ခံတစ္ဦးက မီဒီယာမ်ားသို႔ ေျပာျပပါတယ္။
ဒီေတာ့ ဒီေလာက္ေတာင္ အစြမ္းထက္ေၾကာင္း နာမည္ရလာတဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုနဲ႔
ပတ္သက္လို႔ ေသေသခ်ာခ်ာ သိရေအာင္ ဂ်ံဳျမက္ႏုနဲ႔
ပတ္သက္သမွ် အေၾကာင္းအရာ ေတြကို စုစည္း တင္ျပေပး လိုက္ပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏု ဆိုတာ………….
ဂ်ံဳျမက္ႏုဆိုတာ Triticum aestivum လို႔ သိပၸံအမည္ရတဲ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔
ေန႔စဥ္စားေနက် ဂ်ံဳပင္ေလးေတြရဲ့ အေစ့ရြက္ကေန ျဖစ္လာတဲ့ အပင္ေလာင္းေလးေတြ
ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီဂ်ံဳပင္ေလာင္းေလးေတြ ၈ ရက္သားကေန ၁၀ ရက္သားအတြင္း
ရိတ္သိမ္းမွသာ အရည္အေသြး အျပည့္၀ဆံုး ဂ်ံဳျမက္ႏုကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
အရြယ္ေရာက္ျပီးသား ဂ်ံဳပင္ေတြမွာေတာ့ က်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ အစြမ္းေတြ
နည္းပါးသြားတာကို ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ အာရွမွာ မၾကာေသးမီ ကမွ စားသံုးျခင္း အတန္ငယ္ ရွိလာေပမယ့္ အေနာက္တိုင္း
ဥေရာပတိုက္မွာေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးေရးဓာတုပညာရွင္ တစ္ဦးျဖစ္သူ ခ်ားလ္စ္ အက္ဖ္
ရွန္နာဘယ္ (Charles F. Schnabel) (အသံထြက္ လြဲလွ်င္
ခြင့္လႊတ္ပါရန္) ရဲ့ စမ္းသပ္စစ္ေဆး ေတြ႔ရွိခ်က္ေတြေၾကာင့္ ၁၉၃၀
ျပည့္ႏွစ္မ်ား ကတည္းက အေနာက္ကမၻာျခမ္းမွာ စတင္ သံုးစြဲေနၾကျပီ ျဖစ္ပါတယ္။
ရွန္နာဘယ္ဟာ စိုက္ပ်ိဳးေရး ဓာတုပညာရွင္ တစ္ဦးျဖစ္ကာ ဂ်ံဳျမက္ႏုရဲ့
အစြမ္းကို ကမၻာက သိျပီး ေပၚျပဴလာ ျဖစ္ေအာင္ အားထုတ္ခဲ့သူ ျဖစ္ပါတယ္။
၁၉၃၀ ျပည့္ႏွစ္မွာ ရွန္နာဘယ္ဟာ ၾကက္နာက်လို႔ ေသလုဆဲဆဲ ၾကက္ေတြကို ျပန္က်န္းမာလာေအာင္ ဂ်ံဳျမက္ႏုတစ္မ်ိဳးတည္း သံုးျပီး ကုသေပးျခင္းျဖင့္
ဂ်ံဳျမက္ႏုရဲ့ ေဆးဖက္၀င္ အစြမ္းသတိၱကို စတင္ေဖာ္ထုတ္
လက္ေတြ႔ျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ အဲလို ျပန္ေနေကာင္းလာတဲ့ ၾကက္မေတြဟာ တျခား
ေနေကာင္းတဲ့ ၾကက္ေတြထက္ေတာင္ ဥဥႏွဳန္းေတြ သိသိသာသာ ျမင့္မားလာတာ
ေတြ႔ရပါတယ္။
အဲဒါနဲ႔ သူလည္း အားတက္သြားျပီး ဂ်ံဳျမက္ႏုေတြကို အေျခာက္လွမ္း အမွဳန္႔ျပဳကာ ၾကက္ေတြရဲ့ ေမြးျမဴေရး ျဖည့္စြက္အစာအျဖစ္
ကိုယ္တိုင္လည္းေကြ်း၊ ျခံနီးခ်င္းေတြကိုလည္း ေ၀မွ်ေပးျပီး
စမ္းသပ္ၾကည့္တဲ့အခါမွာ အရမ္းကို မယံုႏိုင္ေလာက္တဲ့ ႏွစ္ဆတိတိ ႏွဳန္းနဲ႔
ဥေတြ အထြက္တိုး လာတာကို ေတြ႔ရွိရျပီး ေနာက္ပိုင္း ရွန္နာဘယ္ဟာ
ဓာတုေဗပညာရွင္မ်ားနဲ႔ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ေရး လုပ္ငန္းေတြဆီ သူ႔ရဲ႕
ေတြ႔ရွိခ်က္ကို ေၾကာ္ျငာကမ္းလွမ္း ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏုရဲ့ အစြမ္းကို လက္ေတြ႔ သိရွိလာၾကတဲ့ အခါမွာ Quaker Oats နဲ႔ American Dairies
Inc. တို႔လို ေကာ္ပိုေရးရွင္းၾကီး ႏွစ္ခုကေန တိရိစၦာန္ေတြနဲ႔
လူသားေတြအတြက္ ဂ်ံဳျမက္ႏု ထုတ္လုပ္ေရးနဲ႔ ေနာက္ထပ္ သုေတသန
ျပဳႏိုင္ေရးမ်ားအတြက္ ေဒၚလာသန္းေပါင္းမ်ားစြာ ရင္းႏွီး ျမွဳပ္ႏွံ
ခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၁၉၄၀ အေရာက္မွာ ရွန္နာဘယ္ရဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုအမွဳန္႔
သံဘူးမ်ားကို အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု နဲ႔ ကေနဒါႏိုင္ငံေတြ အႏွံ႔မွာ ရွိတဲ့
ေဆးဆိုင္ၾကီးေတြမွာ ေရာင္းခ်ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ယေန႔ ကမၻာေပၚမွာ ဂ်ံဳျမက္ႏုကေန ေဖ်ာ္ရည္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ တိုင္းျပည္
ေတြမွာဆို ဂ်ံဳျမက္ႏုကို အိမ္မွာ တႏိုင္တပိုင္ ဗန္းငယ္ေလးနဲ႔
စိုက္ပ်ိဳးျပီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အရည္ညွစ္ေသာက္သံုးတဲ့ အေလ့အထေတာင္
ရွိၾကတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏုရဲ့ ထူးျခားေကာင္းမြန္ေသာ အရည္အေသြးမ်ား
(၁) အပင္ေတြအားလံုးနီးပါး အစိမ္းေရာင္ ရွိေနရတာဟာ အပင္တို႔ရဲ႕ ဆဲလ္ထဲမွာ
ပါ၀င္တဲ့ အစိမ္းေရာင္ျခယ္ပစၥည္း ကလိုရိုဖီး (chlorophyll) ဆိုတာေၾကာင့္
ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီ ကလိုရိုဖီးဟာ လူသားရဲ့ အသက္ရွည္ က်န္းမာေရးကို
နည္းမ်ိဳးစံုနဲ႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဂ်ံဳျမက္ႏုေဖ်ာ္ရည္ (Wheatgrass
Juice) ဟာ ကလိုရိုဖီးေတြရရွိႏိုင္တဲ့ အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ပင္ရင္း
ျဖစ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
(၂) အလင္းကေနရတဲ့ သဘာ၀စြမ္းအင္ နဲ႔ ေအာက္စီဂ်င္ ပါ၀င္မွဳမွာ ဂ်ံဳျမက္ႏုက အျမင့္မားဆံုး အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳး
ျဖစ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဂ်ံဳျမက္ႏုမွာ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ အင္ဇိုင္း
(Enzymes) ၈၀ ေက်ာ္ ပါ၀င္ျပီး ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ တားဆီးေပးႏိုင္သလို
သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိျခင္းဟာ သူ႔ရဲ့ အၾကီးမားဆံုး
တန္ဖိုးျဖစ္ပါတယ္။
(၃)ေနေရာင္ျခည္ရဲ့ သဘာ၀စြမ္းအားေတြ စုစည္းထားတဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးလွည့္ပတ္မွဳ၊ အူ၊ သားအိမ္နဲ႔
အဆုတ္မ်ားရဲ့ လုပ္ငန္းစြမ္းေဆာင္ရည္ကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၄) ကူးစက္ေရာဂါပိုးေတြကို ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။ အနာက်က္ျမန္ေစတဲ့ ေဆးအျဖစ္ သံုးလို႔ရပါတယ္။
(၅) ထူးျခားခ်က္ အေနနဲ႔ ဂ်ံဳျမက္ႏုေဖ်ာ္ရည္ဟာ ေသာက္ခ်လိုက္တာနဲ႔ မိနစ္ပိုင္းအတြင္း ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွာ ေၾကပ်က္သြားႏိုင္တာ ေတြ႔ရပါတယ္။
(၆) ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ကလိုရိုဖီး ၾကြယ္၀လို႔ ေသြးအားကို
ျပန္ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ေသြးနီဆဲလ္ပမာဏ အရမ္း က်ဆင္းလို႔
ျပန္ေရာက္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
(၇) ျမံဳေနတဲ့ ႏြားထီး ႏြားမေတြကို ပံုမွန္ေကြ်းေပးရင္ ျမံဳေနျခင္း ကေနေတာင္
ျပန္ေကာင္းႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ မဂၢနီစီယမ္ ၾကြယ္၀တဲ့ ကလိုရိုဖီးဟာ
မ်ိဳးပြားေဟာ္မုန္းေတြကို ပံုမွန္ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အင္ဇိုင္း (Enzymes)
ေတြကို တည္ေဆာက္ေပးႏိုင္လို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
လူ႔ခႏၥာကိုယ္ကို ဖြဲ႔စည္းထားတဲ့ ျဒပ္စင္မ်ားျပပံု ျဖစ္ပါတယ္
(၈) ကလိုရိုဖီးဟာ အစိ္မ္းေရာင္ အပင္ေတြ အားလံုးမွာ ပါ၀င္ေပမယ့္ ဂ်ံဳျမက္ႏုရဲ့ ကလိုရိုဖီးက သာလြန္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ၾသဂဲနစ္နည္းပညာနဲ႔
စိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ေျမဆီလႊာထဲမွာ ရွိတဲ့ သတၱဳဓာတ္ ၁၀၂ မ်ိဳးထဲ
၉၂ မ်ိဳးအထိ စုပ္ယူႏိုင္တဲ့ အတြက္ သူ႔အထဲမွာ လူသားေတြ လိုအပ္တဲ့
အာဟာရျဒပ္စင္ ၁၀၀ ေက်ာ္အထိ ပါ၀င္ေနတာကို ထူးျခားအံ့ၾသဖြယ္ ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
(၉) ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ တစ္သွ်ဴးေတြကို အသစ္ျပန္လည္ တည္ေဆာက္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
(၁၀) ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္တဲ့ ေနရာမွာ မုန္လာဥ၀ါေဖ်ာ္ရည္ အပါအ၀င္ အျခားေသာ သစ္သီး၀လံေဖ်ာ္ရည္ေတြ ထက္ေတာင္
ပိုအစြမ္းထက္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဂ်ံဳျမက္ႏု တစ္ေပါင္ခြဲ စားရင္ မုန္လာဥ၀ါ၊
ဆလတ္ရြက္၊ တရုတ္နံနံပင္ စတဲ့ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
၃၅ ေပါင္စားတာနဲ႔ ညီမွ်တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
(၁၁) ေဆး၀ါးေတြ ခႏၶာကိုယ္မွာ စုပံုျခင္းကို ဖယ္ရွားထုတ္ပစ္ ႏိုင္လို႔ ေဆးေတြရဲ့
ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးကို နည္းေစပါတယ္။ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ပ်က္ျပယ္ေစပါတယ္။
အသည္းသန္႔စင္ေစလို႔ အသည္းေရာဂါ ရွိသူေတြအတြက္ အရမ္းေကာင္းမြန္ပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြ ပံုမွန္မွီ၀ဲသြားရင္ ေသြးတြင္းသၾကားပမာဏ (blood sugar
level) ကို ပိုမို ထိန္းသိမ္းႏိုင္လာတာ ေတြ႔ရပါတယ္။
(၁၂) အလွအပ ဖက္ဆိုင္ရာကေန ၾကည့္ရင္ ဂ်ံဳျမက္ႏု ေဖ်ာ္ရည္ဟာ ၀က္ျခံေတြကို
ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ျပီး အမာရြတ္ေတြကိုလည္း ေပ်ာက္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ခံတြင္းနံ႔နဲ႔ ကိုယ္န႔ံမေကာင္းျခင္းလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစျပီး တစ္ေန႔ နည္းနည္း
စားသံုးသြားရံုနဲ႔ သြားမ်ားကို ခိုင္မာေစေၾကာင္း ေတြ႔ရွိထားရပါတယ္။
ဆံပင္ျဖဴလည္း ေႏွးေစပါသတဲ့။ ခုခံအားစနစ္ ပ်က္ယြင္းလို႔ ျဖစ္ရတဲ့
ႏွင္းခူနဲ႔ ေလးဖက္နာေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးတိ႔ိုလည္း သက္သာေစတဲ့
အာနိသင္ရွိပါတယ္။
(၁၃) ဂ်ံဳျမက္ႏုေဖ်ာ္ရည္ကို ခံတြင္းမွာ ၅ မိနစ္ ငံုထားရင္ သြားကိုက္တာကို သိသိသာသာ သက္သာေစျပီး ခံတြင္းထဲက
အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးနိုင္ပါတယ္။ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းနဲ႔
သြားဖံုးျပည္ယိုနာ ကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။
(၁၄) မဂၢနီစီယမ္ ၾကြယ္၀တဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ၀မ္းခ်ဳပ္သူေတြအတြက္လည္း ေဘးဥပဒ္မရွိတဲ့ သဘာ၀ ေဆးေကာင္းတစ္လက္ ျဖစ္ပါတယ္။
(၁၅) ေသြးတိုးေရာဂါကို ထိန္းထားေပးႏိုင္ ပါတယ္။
(၁၆) ယေန႔ေခတ္ရဲ့ ျမိဳ႕ျပေလထုထဲမွာ အနည္းနဲ႔ အမ်ား ဆိုသလို ပါ၀င္ေနတဲ့ အဆိပ္ဓာတ္ေငြ႔ ကာဘြန္မိုေနာက္ဆိုဒ္ (Carbon Monoxide) ရဲ့ အဆိပ္အာနိသင္ကို
အနည္းဆံုးအထိ ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၇) ခဲ (Lead) ၊ စိန္ျဖဴေခၚ အာဆင္းနစ္ (Arsenic) ၊ ျပဒါး (Mercury) စတဲ့ အဆိပ္သတၱဳမ်ားကို
ခႏၶာကိုယ္ထဲကေန ထိေရာက္စြာ ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရပါတယ္။
(၁၈) သာလစီးမီးယား (Thallasemia) ၊ ေဟမိုေဖးေလးယား (Haemophillia) စတဲ့ ေသြးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါမ်ား အားလံုးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္တယ္လို႔
ဆိုပါတယ္။
(၁၉) ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္စြမ္းရည္ (Antioxidant Property) ရွိတဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ဆဲလ္မ်ား ပ်က္စီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး
အိုမင္းျခင္းကို အထူးေႏွးေကြးေစ ပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏု၏ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား
လူတခ်ိဳ႕မွာ ရွားရွားပါးပါး အေနနဲ႔ ဂ်ံဳျမက္ႏုနဲ႔ မတည့္တဲ့ အတြက္ စားသံုးလိုက္ရင္
(၁) ပ်ိဳ႕တက္ျခင္း (ဒီလိုမျဖစ္ေအာင္ တျခားအစားအစာေတြနဲ႔ ေ၀းေ၀း သံုးေဆာင္သင့္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ား ညႊန္ၾကားထားပါတယ္)
(၂) ေခါင္းကိုက္ျခင္း (ဒီလိုျဖစ္ရင္လည္း အရမ္း ထိတ္လန္႔ေၾကာက္ရြံ႕စရာ မလိုပါဘူး။ သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဂ်ံဳျမက္ႏုက ဖယ္ရွားေနတဲ့
အတြက္ ပ်ိဳ႕တက္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္းေတြ ခဏေလာက္ ခံစားရတာ ျဖစ္ပါတယ္။
သူ႔အလိုလိုပဲ ျပန္ေကာင္းသြားပါတယ္)
(၃) ပထမဆံုးအၾကိမ္ စေသာက္ေသာက္ခ်င္းမွာ ဒါမွမဟုတ္ အလြန္အကြ်ံ ေသာက္လိုက္မိရင္ေတာ့ ၀မ္းေလွ်ာတတ္ပါတယ္။
(၄) ဓာတ္မတည့္ျခင္း (အေရျပားမွာ အဖုအပိန္႔မ်ားထြက္ျခင္း၊
အသက္ရွဴက်ပ္ျခင္း စတာေတြလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဂ်ံဳျမက္ႏု
ထုတ္လုပ္ရာမွာ မသန္႔ဘဲ မွိဳပါလာလို႔ ျဖစ္ရတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္
ဒီေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြဟာ စိုးရိမ္ရေလာက္တဲ့ အေနအထားေတာ့ မရွိပါဘူး)
လက္ရွိ ျပည္တြင္းမွာ ဂ်ံဳျမက္ႏုကို FAME ကပဲ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ စိုက္ပ်ိဳး
ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်ေနပါတယ္။ ျပင္ဦးလြင္ျမိဳ႕၊ ကြ်ဲနားေထာက္ရြာနားမွာ
ရွိတဲ့ FAME ရဲ့ Organic Farming Project ကေနျပီး တစ္ျပည္လံုးအတြက္
ဖူလံုေအာင္ ထုတ္လုပ္ေပးသြားမွာ ျဖစ္ျပီး မွာယူလာတဲ့ ဂ်ပန္၊
ေတာင္ကိုရီးယား၊ စင္ကာပူ၊ ထိုင္း၊ မေလးရွား စတဲ့ ႏိုင္ငံမ်ားသို႔လည္း
ပို႔ေဆာင္ေရာင္းခ်သြားမွာ ျဖစ္တယ္လို႔ FAME ရဲ့ တာ၀န္ခံတစ္ဦးက
ေျပာၾကားပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏုေဆး၀ါး ထုတ္လုပ္ပံုကို ၄င္းက ဆက္လက္ ရွင္းျပရာမွာ ဂ်ံဳပင္မ်ားမွ မ်ိဳးေစ့မ်ားရေအာင္ ၃ လခန္႔ ေစာင့္ျပီး
ထုတ္ယူရေၾကာင္း၊ အဆိုပါ ဂ်ံဳေစ့မ်ားမွ အပင္ေလာင္းေလးမ်ား ရေအာင္ ေဖာက္ကာ
ပ်ိဳးေထာင္ေပးရေၾကာင္း၊ ရရွိလာတဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏု ပင္ေလးမ်ားကို ၈ရက္သားမွ ၁၀
ရက္သားအတြင္း ရိတ္သိမ္းအေျခာက္လွမ္းကာ အစြမ္းထက္လွေသာ ဂ်ံဳျမက္ႏုေဆးအျဖစ္
ထုတ္လုပ္ရရွိေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
ျပည္တြင္းမွာ ပထမဦးဆံုး စတင္ျဖန္႔ခ်ိတာ တစ္ႏွစ္ေလာက္ ရွိသြားျပီ ျဖစ္တဲ့
FAME ေဆး၀ါးထုတ္လုပ္ေရး လုပ္ငန္းကေန မၾကာေသးမီက ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့
ေဟာေျပာပြဲတစ္ခုမွာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ခုခံတိုက္ဖ်က္ဖို႔ အေကာင္းဆံုး
ေဆးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္တယ္လို႔ FAME ရဲ့ မန္ေနးဂ်င္းျဖစ္သူ အဂၤလန္မွ Alternative
Medicine (ေခတ္သစ္သဘာ၀ေဆးပညာ) ဘာသာရပ္နဲ႔ ပါရဂူဘြဲ႔ ယူလာသူ
ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္မွ ေျပာၾကားသြားခဲ့ပါတယ္။
လက္ရွိ ျပည္တြင္းေစ်းကြက္မွာ လံုေလာက္စြာ ျဖန္႔ျဖဴးေရာင္းခ် ေပးေနသလို
ျပည္ပႏိုင္ငံေတြ ျဖစ္တဲ့ ဂ်ပန္၊ ေတာင္ကိုရီးယား၊ စင္ကာပူ၊ ထိုင္း၊
မေလးရွား စတဲ့ ႏိုင္ငံမ်ားကေန ၀ယ္ယူရန္ ကမ္းလွမ္း လာၾကတယ္လို႔ FAME ရဲ့
ေျပာေရးဆိုခြင့္ရွိသူ ေဆး၀ါးတာ၀န္ခံတစ္ဦးက မီဒီယာမ်ားသို႔ ေျပာျပပါတယ္။
ဒီေတာ့ ဒီေလာက္ေတာင္ အစြမ္းထက္ေၾကာင္း နာမည္ရလာတဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုနဲ႔
ပတ္သက္လို႔ ေသေသခ်ာခ်ာ သိရေအာင္ ဂ်ံဳျမက္ႏုနဲ႔
ပတ္သက္သမွ် အေၾကာင္းအရာ ေတြကို စုစည္း တင္ျပေပး လိုက္ပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏု ဆိုတာ………….
ဂ်ံဳျမက္ႏုဆိုတာ Triticum aestivum လို႔ သိပၸံအမည္ရတဲ့ ကြ်န္ေတာ္တို႔
ေန႔စဥ္စားေနက် ဂ်ံဳပင္ေလးေတြရဲ့ အေစ့ရြက္ကေန ျဖစ္လာတဲ့ အပင္ေလာင္းေလးေတြ
ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီဂ်ံဳပင္ေလာင္းေလးေတြ ၈ ရက္သားကေန ၁၀ ရက္သားအတြင္း
ရိတ္သိမ္းမွသာ အရည္အေသြး အျပည့္၀ဆံုး ဂ်ံဳျမက္ႏုကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။
အရြယ္ေရာက္ျပီးသား ဂ်ံဳပင္ေတြမွာေတာ့ က်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ အစြမ္းေတြ
နည္းပါးသြားတာကို ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ အာရွမွာ မၾကာေသးမီ ကမွ စားသံုးျခင္း အတန္ငယ္ ရွိလာေပမယ့္ အေနာက္တိုင္း
ဥေရာပတိုက္မွာေတာ့ စိုက္ပ်ိဳးေရးဓာတုပညာရွင္ တစ္ဦးျဖစ္သူ ခ်ားလ္စ္ အက္ဖ္
ရွန္နာဘယ္ (Charles F. Schnabel) (အသံထြက္ လြဲလွ်င္
ခြင့္လႊတ္ပါရန္) ရဲ့ စမ္းသပ္စစ္ေဆး ေတြ႔ရွိခ်က္ေတြေၾကာင့္ ၁၉၃၀
ျပည့္ႏွစ္မ်ား ကတည္းက အေနာက္ကမၻာျခမ္းမွာ စတင္ သံုးစြဲေနၾကျပီ ျဖစ္ပါတယ္။
ရွန္နာဘယ္ဟာ စိုက္ပ်ိဳးေရး ဓာတုပညာရွင္ တစ္ဦးျဖစ္ကာ ဂ်ံဳျမက္ႏုရဲ့
အစြမ္းကို ကမၻာက သိျပီး ေပၚျပဴလာ ျဖစ္ေအာင္ အားထုတ္ခဲ့သူ ျဖစ္ပါတယ္။
၁၉၃၀ ျပည့္ႏွစ္မွာ ရွန္နာဘယ္ဟာ ၾကက္နာက်လို႔ ေသလုဆဲဆဲ ၾကက္ေတြကို ျပန္က်န္းမာလာေအာင္ ဂ်ံဳျမက္ႏုတစ္မ်ိဳးတည္း သံုးျပီး ကုသေပးျခင္းျဖင့္
ဂ်ံဳျမက္ႏုရဲ့ ေဆးဖက္၀င္ အစြမ္းသတိၱကို စတင္ေဖာ္ထုတ္
လက္ေတြ႔ျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ အဲလို ျပန္ေနေကာင္းလာတဲ့ ၾကက္မေတြဟာ တျခား
ေနေကာင္းတဲ့ ၾကက္ေတြထက္ေတာင္ ဥဥႏွဳန္းေတြ သိသိသာသာ ျမင့္မားလာတာ
ေတြ႔ရပါတယ္။
အဲဒါနဲ႔ သူလည္း အားတက္သြားျပီး ဂ်ံဳျမက္ႏုေတြကို အေျခာက္လွမ္း အမွဳန္႔ျပဳကာ ၾကက္ေတြရဲ့ ေမြးျမဴေရး ျဖည့္စြက္အစာအျဖစ္
ကိုယ္တိုင္လည္းေကြ်း၊ ျခံနီးခ်င္းေတြကိုလည္း ေ၀မွ်ေပးျပီး
စမ္းသပ္ၾကည့္တဲ့အခါမွာ အရမ္းကို မယံုႏိုင္ေလာက္တဲ့ ႏွစ္ဆတိတိ ႏွဳန္းနဲ႔
ဥေတြ အထြက္တိုး လာတာကို ေတြ႔ရွိရျပီး ေနာက္ပိုင္း ရွန္နာဘယ္ဟာ
ဓာတုေဗပညာရွင္မ်ားနဲ႔ အစားအေသာက္ ထုတ္လုပ္ေရး လုပ္ငန္းေတြဆီ သူ႔ရဲ႕
ေတြ႔ရွိခ်က္ကို ေၾကာ္ျငာကမ္းလွမ္း ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏုရဲ့ အစြမ္းကို လက္ေတြ႔ သိရွိလာၾကတဲ့ အခါမွာ Quaker Oats နဲ႔ American Dairies
Inc. တို႔လို ေကာ္ပိုေရးရွင္းၾကီး ႏွစ္ခုကေန တိရိစၦာန္ေတြနဲ႔
လူသားေတြအတြက္ ဂ်ံဳျမက္ႏု ထုတ္လုပ္ေရးနဲ႔ ေနာက္ထပ္ သုေတသန
ျပဳႏိုင္ေရးမ်ားအတြက္ ေဒၚလာသန္းေပါင္းမ်ားစြာ ရင္းႏွီး ျမွဳပ္ႏွံ
ခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၁၉၄၀ အေရာက္မွာ ရွန္နာဘယ္ရဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုအမွဳန္႔
သံဘူးမ်ားကို အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု နဲ႔ ကေနဒါႏိုင္ငံေတြ အႏွံ႔မွာ ရွိတဲ့
ေဆးဆိုင္ၾကီးေတြမွာ ေရာင္းခ်ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ယေန႔ ကမၻာေပၚမွာ ဂ်ံဳျမက္ႏုကေန ေဖ်ာ္ရည္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ တိုင္းျပည္
ေတြမွာဆို ဂ်ံဳျမက္ႏုကို အိမ္မွာ တႏိုင္တပိုင္ ဗန္းငယ္ေလးနဲ႔
စိုက္ပ်ိဳးျပီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ အရည္ညွစ္ေသာက္သံုးတဲ့ အေလ့အထေတာင္
ရွိၾကတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏုရဲ့ ထူးျခားေကာင္းမြန္ေသာ အရည္အေသြးမ်ား
(၁) အပင္ေတြအားလံုးနီးပါး အစိမ္းေရာင္ ရွိေနရတာဟာ အပင္တို႔ရဲ႕ ဆဲလ္ထဲမွာ
ပါ၀င္တဲ့ အစိမ္းေရာင္ျခယ္ပစၥည္း ကလိုရိုဖီး (chlorophyll) ဆိုတာေၾကာင့္
ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီ ကလိုရိုဖီးဟာ လူသားရဲ့ အသက္ရွည္ က်န္းမာေရးကို
နည္းမ်ိဳးစံုနဲ႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဂ်ံဳျမက္ႏုေဖ်ာ္ရည္ (Wheatgrass
Juice) ဟာ ကလိုရိုဖီးေတြရရွိႏိုင္တဲ့ အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ပင္ရင္း
ျဖစ္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
(၂) အလင္းကေနရတဲ့ သဘာ၀စြမ္းအင္ နဲ႔ ေအာက္စီဂ်င္ ပါ၀င္မွဳမွာ ဂ်ံဳျမက္ႏုက အျမင့္မားဆံုး အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳး
ျဖစ္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ဂ်ံဳျမက္ႏုမွာ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ အင္ဇိုင္း
(Enzymes) ၈၀ ေက်ာ္ ပါ၀င္ျပီး ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ တားဆီးေပးႏိုင္သလို
သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိျခင္းဟာ သူ႔ရဲ့ အၾကီးမားဆံုး
တန္ဖိုးျဖစ္ပါတယ္။
(၃)ေနေရာင္ျခည္ရဲ့ သဘာ၀စြမ္းအားေတြ စုစည္းထားတဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးလွည့္ပတ္မွဳ၊ အူ၊ သားအိမ္နဲ႔
အဆုတ္မ်ားရဲ့ လုပ္ငန္းစြမ္းေဆာင္ရည္ကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၄) ကူးစက္ေရာဂါပိုးေတြကို ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။ အနာက်က္ျမန္ေစတဲ့ ေဆးအျဖစ္ သံုးလို႔ရပါတယ္။
(၅) ထူးျခားခ်က္ အေနနဲ႔ ဂ်ံဳျမက္ႏုေဖ်ာ္ရည္ဟာ ေသာက္ခ်လိုက္တာနဲ႔ မိနစ္ပိုင္းအတြင္း ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွာ ေၾကပ်က္သြားႏိုင္တာ ေတြ႔ရပါတယ္။
(၆) ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ကလိုရိုဖီး ၾကြယ္၀လို႔ ေသြးအားကို
ျပန္ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္ ပါတယ္။ ေသြးနီဆဲလ္ပမာဏ အရမ္း က်ဆင္းလို႔
ေသြးအားနည္းေရာဂါ (Anaemia) ရေနတဲ့ သူေတြကို ဂ်ံဳျမက္ႏု ျဖည့္စြက္
ေကြ်းေမြးေပးရင္ ၄ ရက္ ၅ ရက္ အတြင္းေတာင္ ပံုမွန္ပမာဏကိုျပန္ေရာက္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
(၇) ျမံဳေနတဲ့ ႏြားထီး ႏြားမေတြကို ပံုမွန္ေကြ်းေပးရင္ ျမံဳေနျခင္း ကေနေတာင္
ျပန္ေကာင္းႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ မဂၢနီစီယမ္ ၾကြယ္၀တဲ့ ကလိုရိုဖီးဟာ
မ်ိဳးပြားေဟာ္မုန္းေတြကို ပံုမွန္ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အင္ဇိုင္း (Enzymes)
ေတြကို တည္ေဆာက္ေပးႏိုင္လို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
လူ႔ခႏၥာကိုယ္ကို ဖြဲ႔စည္းထားတဲ့ ျဒပ္စင္မ်ားျပပံု ျဖစ္ပါတယ္
(၈) ကလိုရိုဖီးဟာ အစိ္မ္းေရာင္ အပင္ေတြ အားလံုးမွာ ပါ၀င္ေပမယ့္ ဂ်ံဳျမက္ႏုရဲ့ ကလိုရိုဖီးက သာလြန္ ေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ၾသဂဲနစ္နည္းပညာနဲ႔
စိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ေျမဆီလႊာထဲမွာ ရွိတဲ့ သတၱဳဓာတ္ ၁၀၂ မ်ိဳးထဲ
၉၂ မ်ိဳးအထိ စုပ္ယူႏိုင္တဲ့ အတြက္ သူ႔အထဲမွာ လူသားေတြ လိုအပ္တဲ့
အာဟာရျဒပ္စင္ ၁၀၀ ေက်ာ္အထိ ပါ၀င္ေနတာကို ထူးျခားအံ့ၾသဖြယ္ ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
(၉) ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ တစ္သွ်ဴးေတြကို အသစ္ျပန္လည္ တည္ေဆာက္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
(၁၀) ခႏၶာကိုယ္ရဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္တဲ့ ေနရာမွာ မုန္လာဥ၀ါေဖ်ာ္ရည္ အပါအ၀င္ အျခားေသာ သစ္သီး၀လံေဖ်ာ္ရည္ေတြ ထက္ေတာင္
ပိုအစြမ္းထက္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဂ်ံဳျမက္ႏု တစ္ေပါင္ခြဲ စားရင္ မုန္လာဥ၀ါ၊
ဆလတ္ရြက္၊ တရုတ္နံနံပင္ စတဲ့ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူျပဳ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
၃၅ ေပါင္စားတာနဲ႔ ညီမွ်တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
(၁၁) ေဆး၀ါးေတြ ခႏၶာကိုယ္မွာ စုပံုျခင္းကို ဖယ္ရွားထုတ္ပစ္ ႏိုင္လို႔ ေဆးေတြရဲ့
ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးကို နည္းေစပါတယ္။ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ပ်က္ျပယ္ေစပါတယ္။
အသည္းသန္႔စင္ေစလို႔ အသည္းေရာဂါ ရွိသူေတြအတြက္ အရမ္းေကာင္းမြန္ပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳရွိသူေတြ ပံုမွန္မွီ၀ဲသြားရင္ ေသြးတြင္းသၾကားပမာဏ (blood sugar
level) ကို ပိုမို ထိန္းသိမ္းႏိုင္လာတာ ေတြ႔ရပါတယ္။
(၁၂) အလွအပ ဖက္ဆိုင္ရာကေန ၾကည့္ရင္ ဂ်ံဳျမက္ႏု ေဖ်ာ္ရည္ဟာ ၀က္ျခံေတြကို
ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ျပီး အမာရြတ္ေတြကိုလည္း ေပ်ာက္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ခံတြင္းနံ႔နဲ႔ ကိုယ္န႔ံမေကာင္းျခင္းလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစျပီး တစ္ေန႔ နည္းနည္း
စားသံုးသြားရံုနဲ႔ သြားမ်ားကို ခိုင္မာေစေၾကာင္း ေတြ႔ရွိထားရပါတယ္။
ဆံပင္ျဖဴလည္း ေႏွးေစပါသတဲ့။ ခုခံအားစနစ္ ပ်က္ယြင္းလို႔ ျဖစ္ရတဲ့
ႏွင္းခူနဲ႔ ေလးဖက္နာေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးတိ႔ိုလည္း သက္သာေစတဲ့
အာနိသင္ရွိပါတယ္။
(၁၃) ဂ်ံဳျမက္ႏုေဖ်ာ္ရည္ကို ခံတြင္းမွာ ၅ မိနစ္ ငံုထားရင္ သြားကိုက္တာကို သိသိသာသာ သက္သာေစျပီး ခံတြင္းထဲက
အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးနိုင္ပါတယ္။ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းနဲ႔
သြားဖံုးျပည္ယိုနာ ကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။
(၁၄) မဂၢနီစီယမ္ ၾကြယ္၀တဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ၀မ္းခ်ဳပ္သူေတြအတြက္လည္း ေဘးဥပဒ္မရွိတဲ့ သဘာ၀ ေဆးေကာင္းတစ္လက္ ျဖစ္ပါတယ္။
(၁၅) ေသြးတိုးေရာဂါကို ထိန္းထားေပးႏိုင္ ပါတယ္။
(၁၆) ယေန႔ေခတ္ရဲ့ ျမိဳ႕ျပေလထုထဲမွာ အနည္းနဲ႔ အမ်ား ဆိုသလို ပါ၀င္ေနတဲ့ အဆိပ္ဓာတ္ေငြ႔ ကာဘြန္မိုေနာက္ဆိုဒ္ (Carbon Monoxide) ရဲ့ အဆိပ္အာနိသင္ကို
အနည္းဆံုးအထိ ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၁၇) ခဲ (Lead) ၊ စိန္ျဖဴေခၚ အာဆင္းနစ္ (Arsenic) ၊ ျပဒါး (Mercury) စတဲ့ အဆိပ္သတၱဳမ်ားကို
ခႏၶာကိုယ္ထဲကေန ထိေရာက္စြာ ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရပါတယ္။
(၁၈) သာလစီးမီးယား (Thallasemia) ၊ ေဟမိုေဖးေလးယား (Haemophillia) စတဲ့ ေသြးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါမ်ား အားလံုးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္တယ္လို႔
ဆိုပါတယ္။
(၁၉) ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္စြမ္းရည္ (Antioxidant Property) ရွိတဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏုဟာ ဆဲလ္မ်ား ပ်က္စီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး
အိုမင္းျခင္းကို အထူးေႏွးေကြးေစ ပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏု၏ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမ်ား
လူတခ်ိဳ႕မွာ ရွားရွားပါးပါး အေနနဲ႔ ဂ်ံဳျမက္ႏုနဲ႔ မတည့္တဲ့ အတြက္ စားသံုးလိုက္ရင္
(၁) ပ်ိဳ႕တက္ျခင္း (ဒီလိုမျဖစ္ေအာင္ တျခားအစားအစာေတြနဲ႔ ေ၀းေ၀း သံုးေဆာင္သင့္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ား ညႊန္ၾကားထားပါတယ္)
(၂) ေခါင္းကိုက္ျခင္း (ဒီလိုျဖစ္ရင္လည္း အရမ္း ထိတ္လန္႔ေၾကာက္ရြံ႕စရာ မလိုပါဘူး။ သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဂ်ံဳျမက္ႏုက ဖယ္ရွားေနတဲ့
အတြက္ ပ်ိဳ႕တက္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္းေတြ ခဏေလာက္ ခံစားရတာ ျဖစ္ပါတယ္။
သူ႔အလိုလိုပဲ ျပန္ေကာင္းသြားပါတယ္)
(၃) ပထမဆံုးအၾကိမ္ စေသာက္ေသာက္ခ်င္းမွာ ဒါမွမဟုတ္ အလြန္အကြ်ံ ေသာက္လိုက္မိရင္ေတာ့ ၀မ္းေလွ်ာတတ္ပါတယ္။
(၄) ဓာတ္မတည့္ျခင္း (အေရျပားမွာ အဖုအပိန္႔မ်ားထြက္ျခင္း၊
အသက္ရွဴက်ပ္ျခင္း စတာေတြလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဂ်ံဳျမက္ႏု
ထုတ္လုပ္ရာမွာ မသန္႔ဘဲ မွိဳပါလာလို႔ ျဖစ္ရတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္
ဒီေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြဟာ စိုးရိမ္ရေလာက္တဲ့ အေနအထားေတာ့ မရွိပါဘူး)
လက္ရွိ ျပည္တြင္းမွာ ဂ်ံဳျမက္ႏုကို FAME ကပဲ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ စိုက္ပ်ိဳး
ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်ေနပါတယ္။ ျပင္ဦးလြင္ျမိဳ႕၊ ကြ်ဲနားေထာက္ရြာနားမွာ
ရွိတဲ့ FAME ရဲ့ Organic Farming Project ကေနျပီး တစ္ျပည္လံုးအတြက္
ဖူလံုေအာင္ ထုတ္လုပ္ေပးသြားမွာ ျဖစ္ျပီး မွာယူလာတဲ့ ဂ်ပန္၊
ေတာင္ကိုရီးယား၊ စင္ကာပူ၊ ထိုင္း၊ မေလးရွား စတဲ့ ႏိုင္ငံမ်ားသို႔လည္း
ပို႔ေဆာင္ေရာင္းခ်သြားမွာ ျဖစ္တယ္လို႔ FAME ရဲ့ တာ၀န္ခံတစ္ဦးက
ေျပာၾကားပါတယ္။
ဂ်ံဳျမက္ႏုေဆး၀ါး ထုတ္လုပ္ပံုကို ၄င္းက ဆက္လက္ ရွင္းျပရာမွာ ဂ်ံဳပင္မ်ားမွ မ်ိဳးေစ့မ်ားရေအာင္ ၃ လခန္႔ ေစာင့္ျပီး
ထုတ္ယူရေၾကာင္း၊ အဆိုပါ ဂ်ံဳေစ့မ်ားမွ အပင္ေလာင္းေလးမ်ား ရေအာင္ ေဖာက္ကာ
ပ်ိဳးေထာင္ေပးရေၾကာင္း၊ ရရွိလာတဲ့ ဂ်ံဳျမက္ႏု ပင္ေလးမ်ားကို ၈ရက္သားမွ ၁၀
ရက္သားအတြင္း ရိတ္သိမ္းအေျခာက္လွမ္းကာ အစြမ္းထက္လွေသာ ဂ်ံဳျမက္ႏုေဆးအျဖစ္
ထုတ္လုပ္ရရွိေၾကာင္း ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။