ၾကက္ဟင္းခါးသီးတြင္ ပါ၀င္ ေသာဓာတ္ပစၥည္းမ်ားသည္ ရင္သား ကင္ဆာျဖစ္ပြားပ်ံ႕ႏႇံ့ျခင္းကုိ တားဆီး ႏုိင္သည့္ အစြမ္းရႇိေၾကာင္း အေမရိ ကန္မႇ သုေတသနပညာရႇင္မ်ားက ထုတ္ျပန္ခဲ့ၾကသည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးတြင္ ပါ၀င္ သည့္ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားသည္ ရင္သား ကင္ဆာျဖစ္ပြားတုိးတက္ေစသည့္ ဓာတုျဖစ္စဥ္လမ္းေၾကာင္းမ်ားကုိ တားဆီးႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရႇိခဲ့ရသည္။ ရင္သားကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ကြဲပြားေစ မႈကုိ ပိတ္ပင္ႏုိင္သလုိ ယင္းဆဲလ္မ်ား ကုိ ေသဆုံးေစရန္လည္း လႈံ့ေဆာ္ေပး ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရႇိခဲ့ရသည္။
ယခုေတြ႕ရႇိမႈမႇာ ထပ္မံေလ့လာ ရန္မ်ားစြာလုိအပ္ေနေသးၿပီး တိရစၧာန္ တြင္ ပထမဆုံးစမ္းသပ္ကာ ယင္း ေနာက္ လူသားတြင္လည္း စမ္းသပ္ ရန္ လိုအပ္ေနေသးေၾကာင္း ကင္ဆာ သုေတသနဂ်ာနယ္တြင္ေဖာ္ျပခဲ့သည့္ စစ္တမ္းကုိ ပူးတြဲေရးသားခဲ့သူ အေမ ရိကန္ႏုိင္ငံေကာ္လုိရာဒုိတကၠသုိလ္မႇ ေဒါက္တာ ရာဂ်က္ရႇ္အဂါ၀ယ္လ္က ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးအေျမာက္ အျမားစားသုံးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာကုိ ကာကြယ္ေပးႏုိင္သည္ဟု သက္ေသ ျပဳမေျပာၾကားႏုိင္ေသးေၾကာင္း ေဒါက္တာရာဂ်က္ရႇ္က ဆုိသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးပင္မ်ားမႇာ အာရႇ၊ အာ ဖရိကႏႇင့္ ေတာင္အေမရိကတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ ယခင္ကတည္း က ေဆးၿမီးတုိမ်ားတြင္ ၾကက္ဟင္း ခါးသီးကုိ ဆီးခ်ဳိႏႇင့္ကူးစက္ေရာဂါ မ်ားတြင္ သုံးစြဲခဲ့ၾကသည္။ ယခုေတြ႕ ရႇိမႈတြင္မႇ ကင္ဆာကုိပါ ကာကြယ္ႏုိင္ ဖြယ္ရႇိေၾကာင္း ေတြ႕ရႇိခဲ့ရျခင္းျဖစ္ သည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးမႇထုတ္ယူ ေသာ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားျဖင့္ ရင္သား ကင္ဆာျဖစ္ပြားေနသူမ်ားအား ေရာဂါမပ်ံ႕ႏႇံ့ေစရန္ အေထာက္အကူ ျပဳအာဟာရတစ္မ်ဳိးအျဖစ္ အသုံးျပဳ ႏုိင္ေရး ပညာရႇင္မ်ားက ရည္ရြယ္ ထားၾကသည္။ ၿဗိတိန္ကင္ဆာ သုေတသနမႇ ဂ်က္စီကာဟားရစ္က ”ဓာတ္ခြဲခန္းစမ္းသပ္မႈေတြအရ အပင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ဓာတု ပစၥည္းေတြဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ေသေစႏုိင္တယ္လုိ့ေတြ႕ခဲ့ရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အဲဒီအထဲက အနည္းငယ္က ပဲ အသုံး၀င္တဲ့ကင္ဆာေဆး၀ါးေတြ ျဖစ္လာၾကပါတယ္။ ဒါဟာ ကင္ဆာ ေ၀ဒနာရႇင္ေတြအတြက္ အက်ဳိးရႇိသ လား၊ ဒါမႇမဟုတ္ အျခားေဘးထြက္ ဆုိးက်ဳိးေတြ ရႇိေသးလားဆုိတာ စမ္း သပ္မႈေတြအမ်ားႀကီးလုပ္ဖုိ့လုိပါေသး တယ္”ဟု သုံးသပ္ခဲ့သည္။