Wednesday, September 1, 2010

ေရေႏြးၾကမ္း ေသာက္ရေအာင္



ဒီေန႕ေတာ႕ လက္ဖက္ရြက္ရဲ႕ မူလအစအေၾကာင္း အနည္းငယ္နဲ႕ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (ေရေႏြးၾကမ္း)
ေသာက္သံုးျခင္းရဲ႔ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား အေၾကာင္းကို ေရးျပခ်င္ပါတယ္..



လက္ဖက္ရဲ႔ မူလ

လက္ဖက္စိမ္းရြက္ရဲ႕ မူလအစဟာ တရုတ္ျပည္ကလို႕ ဆိုပါတယ္.. တရုတ္ျပည္မွာ လြန္ခဲ႕တဲ႕ ႏွစ္ေပါင္း
၄၀၀၀ေက်ာ္ ၅၀၀၀ ေလာက္ကတည္းက ဘုရင္ဧကရာဇ္မင္းတို႕ လက္ထက္မွာ လက္ဖက္ရြက္ကို
စတင္သံုးစြဲတဲ႕ အေလ႕အထ ထြန္းကားခဲ႕ေၾကာင္း သိရပါတယ္.. လက္ဖက္ရြက္ကို
စတင္ေတြ႔ရွိပံုနဲ႕ ပတ္သက္ျပီး ဒ႑ာရီဆန္ဆန္ ပံုျပင္မ်ားစြာ ရွိေသာ္လည္း
လူသိမ်ားတဲ႕ လက္ဖက္နဲ႕ပါတ္သက္တဲ႕ ပံုျပင္ေလးက BC 2737 မွာ
တရုတ္ဧကရာဇ္ၾကီးဟာ တိုင္းခန္းလွည္႕လွည္တဲ႕အခါ လမ္းခရီးမွာ
ခရီးတစ္ေထာက္နားၾကေတာ႕ ျခံဳပုတ္တစ္ခုရဲ႕ေဘးနားမွာ အေစအပါးေတြက မီးေမႊးျပီး
ေရေႏြးအိုး တည္ၾကပါတယ္.. အဲလိုေရေႏြးတည္ခ်ိန္မွာ ျခံဳပုတ္က
သစ္ရြက္တစ္ခ်ိဳ႕ဟာ ေရေႏြးအိုးထဲကို ေၾကြက်လာပါတယ္.. အဲဒီေရကို ေသာက္မိတဲ႕
ဧကရာဇ္ၾကီးဟာ အရသာထူးလွတဲ႕ ေရေႏြးျဖစ္တာကို သိသြားေတာ႕ အက်ိဳးအေၾကာင္းကို
စံုစမ္းတဲ႕အခါ သစ္ပင္ေပၚက ေၾကြက်တဲ႕ သစ္ရြက္ေတြေၾကာင္႕ ဆိုတာ
သိသြားခဲ႕ပါတယ္.. ဒါနဲ႕ အဲဒီအပင္ကို နန္းေတာ္ကို ယူေဆာင္လာကာ
စိုက္ပ်ိဳးေစခဲ႕တာေၾကာင္႕ ထိုဘုရင္ဧကရာဇ္ လက္ထက္က စျပီး နန္းေတာ္ထဲမွာသာ
လက္ဖက္ရြက္ကို ေဆးဘက္၀င္အပင္အျဖစ္ သံုးစြဲျခင္း၊ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း စတဲ႕
အေလ႕အထ စတင္ခဲ႕ေၾကာင္း သိရပါတယ္..



စိမ္းစိမ္းစိုစို လက္ဖက္ခင္း

ထိုစဥ္ကေတာ႕ လက္ဖက္ကို နန္းေတာ္တြင္းမွာနဲ႕ ေငြေၾကးတတ္ႏိုင္သူမ်ား၊ မွဴးမတ္ၾကီးမ်ားသာ
ေဆးဘက္၀င္ေသာ အရြက္အျဖစ္ ေသာက္သံုးခဲ႕ၾကျပီး ဟန္မင္းဆက္ လက္ထက္အေရာက္မွာ
တရုတ္ဘုန္းေတာ္ၾကီးမ်ားဟာ လက္ဖက္ရြက္ကို ဘုန္းၾကီးေက်ာင္း
ပတ္၀န္းက်င္တစ္၀ိုက္မွာ စတင္စိုက္ပ်ိဳးခဲ႕ၾကျပီး တရုတ္ဧကရာဇ္ မင္
မင္းဆက္လက္ထက္မွသာ ျပည္သူျပည္သားတို႕အၾကား လက္ဖက္ရြက္ဟာ
ကူးသန္းေရာင္း၀ယ္ခြင္႕၊ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ စိုက္ပ်ိဳးခြင္႕ ရလာၾကပါတယ္..
၆ရာစုႏွစ္မွာ ဇင္ဗုဒၶဘာသာ ဘုန္းေတာ္ၾကီးေတြဟာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံကို
လဘက္ပင္မ်ားစျပီး ယူေဆာင္လာခဲ႕ၾကပါတယ္.. ၁၆ရာစု အေရာက္မွာေတာ႕
ေပၚတူဂီလူမ်ိဳးတို႕ဟာ လက္ဖက္ပင္မ်ားကို ဥေရာပသို႕
ယူေဆာင္သြားခဲ႕ၾကတဲ႕အတြက္ ထိုအခ်ိန္မွစကာ လက္ဖက္ကို ႏိုင္ငံတကာမွာ
စတင္သံုးစြဲလာျပီး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္သံုးတဲ႕ အေလ႕အထ
စတင္ပ်ံ႔ႏွံ႔လာေၾကာင္း သိရပါတယ္. ၁၆၁၅ခုႏွစ္မွာ အဂၤလန္ႏိုင္ငံရွိ
ကုန္သည္ၾကီးမ်ားက အိႏၵိယႏိုင္ငံအေရွ႕ပိုင္းမွ လက္ဖက္မ်ားကို အေျမာက္အျမား
၀ယ္ယူခဲ႕ေၾကာင္း အေထာက္အထားမ်ား ေတြ႔ရွိရပါတယ္..



သာယာလွတဲ႕ လက္ဖက္စိုက္ခင္း

ယေန႕ေခတ္မွာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္သံုးျခင္းအေလ႕အထဟာ အလြန္က်ယ္ျပန္႕လာျပီး
လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင္႕လည္း က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာ
အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေလ႕လာေတြ႔ရွိခ်က္မ်ားအရ သိလာရပါတယ္..
တစ္ေန႕ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ၃ခြက္၄ခြက္ ေသာက္သံုးျခင္းဟာ က်န္းမာေရးကို
ဂရုတစ္စိုက္ ေစာင္႕ေရွာက္ရာ ေရာက္တယ္လို႕ ဆိုၾကပါတယ္..
တရုတ္နဲ႕ဂ်ပန္မွာေတာ႕ အိမ္တိုင္းနီးပါး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးတဲ႕ အေလ႕အထ
ရွိၾကျပီး တရုတ္ျပည္တြင္ ဧည္႕သည္မ်ားကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းႏွင္႔ ဧည္႕ခံရာတြင္
ဧည္သည္ရဲ႕ အဆင္႕အတန္းေပၚမူတည္ျပီး လက္ဖက္ကိုလည္း အေကာင္းအညံ႕
ေရြးခ်ယ္ဧည္႕ခံတတ္ေသာ အေလ႕အထရွိေၾကာင္း သိမွတ္ခဲ႕ရဖူးပါတယ္..
လက္ဖက္ရြက္မွာ အတန္းအစား အမ်ိဳးမ်ိဳးေပၚမူတည္ျပီး အရသာလည္း
ကြဲျပားသြားပါတယ္..



ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အခ်က္မ်ားေၾကာင္႕ လူတိုင္းဟာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းကို ေသာက္သံုးသင္႕တယ္လို႕ ဆိုပါတယ္..

၁. လက္ဖက္ရြက္ဟာ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကို ေလွ်ာ႕ခ်ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္.
ဘလက္ရြက္မွာ ပါတဲ႕ ဓာတ္တိုးပစၥည္းေတြဟာ ဗီတာမင္စီထက္ အဆတစ္ရာ
အစြမ္းထက္ျပီး ဗီတာမင္းအီးထက္လည္း ၂၅ဆ ပိုမိုထိေရာက္တယ္လို႕ ဆိုပါတယ္..
ထို႕ေၾကာင္႕လဲ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္းရွိ ဆဲလ္မ်ား ပ်က္စီးျခင္းကို
ကာကြယ္ေပးျပီး ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ပြားမ်ားျခင္းကို ကာကြယ္တယ္လို႕ သိရပါတယ္..

၂. လက္ဖက္ရြက္ဟာ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္..
ကိုလက္စေရာကို ေလွ်ာ႕ခ်ေပးျပီး ႏွလံုးေရာဂါရွိသူမ်ား ေရေႏြးၾကမ္းကို
ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင္႕ ဆဲလ္မ်ား ေသဆံုးပ်က္စီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးျပီး
ႏွလံုးအတြင္းရွိဆဲလ္မ်ားကို ျပန္လည္ သန္စြမ္းလာေစႏိုင္ပါတယ္.

၃. လက္ဖက္မွာပါတဲ႕ Antioxidant ဟာ Free Radicals မ်ားကို
တိုက္ထုတ္ႏိုင္စြမ္းရွိတာေၾကာင္႕ ကိုယ္ခႏၶာကို အကာအကြယ္ေပးေသာ
သက္ေစာင္႕ပစၥည္း ျဖစ္ပါတယ္..

၄. လက္ဖက္ဟာ ကိုယ္တြင္းအဆီမ်ားကို ေလာင္ကၽြမ္းေျခဖ်က္ေပးျပီး
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလွ်ာ႕က်ေစႏိုင္ပါတယ္.. တစ္ရက္ကို ကယ္လိုရီ ၇၀ကို
ေလာင္ကၽြမ္းေစႏိုင္ေသာေၾကာင္႕ တစ္ႏွစ္ကို ၇ေပါင္ႏွင္႕ညီမွ်ေသာ
ကယ္လိုရီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါတယ္..

၅. လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင္႕ မ်က္ႏွာျပင္ အေရးအေၾကာင္းမ်ားကို
ျဖစ္ေပၚေစျခင္းကို ေလွ်ာ႕ခ်ေပးႏိုင္တယ္လို႕ သိရပါတယ္. အေရျပားကိုလည္း
ခႏၶာကိုယ္္ျပင္ပမွာ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ၀င္ေရာက္ျခင္းမွာ
အကာအကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္..

၆. အဆစ္အျမစ္ေယာင္ေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွလည္း အကာအကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္..

၇. လက္ဖက္မွာ ဖလူအုိရိုက္ပါ၀င္မႈႏႈန္း ျမင္႕မားတဲ႕အတြက္ အရိုးမ်ားကို သန္မာေစတယ္လို႕ ဆိုပါတယ္..

၈. လက္ဖက္မွာ ကိုလက္စေရာကို ေလွ်ာ႕က်ေစႏိုင္စြမ္းရွိျပီး ကိုလက္စေရာ လယ္ဗယ္ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္ပါတယ္..

၉. လက္ဖက္ရြက္သည္ ဆဲလ္မ်ားတြင္းရွိ ဂလူကိုစ္႕မ်ား ေရြ႕လ်ားျခင္းကို
ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္တာေၾကာင္႕ က်န္းမာစြာ ၀ိတ္ေလွ်ာ႕လိုသူမ်ား
ေလ႕က်င္႕ခန္းေန႕စဥ္လုပ္ကာ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းကိုလည္း ေန႕စဥ္
ပံုမွန္ေသာက္သံုးေပးလွ်င္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ျမင္႕တက္ျခင္းမွ
ကင္းေ၀းေစႏိုင္ပါသည္.

၁၀. ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ သၾကားဓာတ္မ်ားတိုးပြားျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးေသာေၾကာင္႕ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ပြားျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း

၁၁. လက္ဖက္မွာ ပါ၀င္ေသာ Antioxidants သည္ ဦးေႏွာက္အတြင္းရွိ ဆဲလ္မ်ား
ပ်က္စီးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေသာေၾကာင္႕ အေၾကာအားနည္း၍ ေျခလက္တုန္ေသာ (Parkinson’s) ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးျခင္း

၁၂. လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင္႕ ေရငတ္ေျပျခင္း၊ အသားအေရ လွပစိုေျပျခင္း၊

၁၃. သြားအတြင္းရွိ အညစ္အေၾကးမ်ား၊ ဘက္တီးရီးယားမ်ားကို သန္႕စင္ေစႏိုင္ျခင္းတို႕ေၾကာင္႕ သြားပိုးစားျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း

စသည္တို႕ျဖင္႕ ေရေႏြးၾကမ္း ( လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း) ေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင္႕ ရရွိႏိုင္တဲ႕
က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြက မ်ားျပားလွပါတယ္.. ဒါေၾကာင္႕
လြယ္လြယ္ကူကူ ရႏိုင္ျပီး အခ်ိန္ကုန္၊ ေငြကုန္သက္သာတဲ႕ ေရေႏြးၾကမ္း
(လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း) ကိုေတာ႕ျဖင္႕ လူတိုင္း ေန႕စဥ္ေသာက္သံုးသင္႕ပါေၾကာင္း