Wednesday, September 1, 2010

သဘာဝအတိုင္း အစိမ္းစားျခင္းျဖင့္ က်န္းမာႏုပ်ိဳေစမည့္ အစားအစာမ်ား

ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းဟာ အစားအစာထဲမွာပါတဲ့ တခ်ိဳ႕ အာဟာရဓာတ္ေတြကို ဆံုး႐ႈံးေစတာေၾကာင့္ အစိမ္းစားရင္ အစားအစာထဲမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳ ဓာတ္ေတြကို
ပိုမိုရရွိေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အစားအစာတုိင္းကိုေတာ့ အစိမ္းစားလို႔ မရပါဘူး။
အသား၊ ငါးလိုမ်ိဳး အစာေတြ မွာေတာ့ ေရာဂါပိုးေတြ ပါဝင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္
ေသခ်ာက်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွ စားသင့္ပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ ေအာက္ပါအစာေတြကိုေတာ့ အစိမ္းစားေပးရင္ သင့္ကို က်န္းမာႏုပ်ိဳေစႏုိင္ပါတယ္။

- ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ဂုဏ္သတၱိ (Antioxidant) ရွိတဲ့ အစာေတြဟာ အိုမင္းမႈကို ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္တိုးပစၥည္း (Free Radical) ေတြကို ဖယ္ရွားေပးတဲ့အတြက္ အစိမ္းစားသင့္ပါတယ္။ မုန္လာဥနီ၊ သံပရာသီး၊
ဂရိတ္ဖ႐ုသီးေတြမွာ Anti-oxidant ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ၿပီး အေကာင္းဆံုး
အာနိသင္ကိုရဖို႔ ေန႔စဥ္ အစိမ္းစားေပး သင့္ပါတယ္။

- ဆာလ္ဖာပါဝင္တဲ့ အစိမ္းစားႏုိင္တဲ့ အစားအစာေတြဟာ သင့္အေရျပား၊ ဆံပင္၊ လက္သည္းေျခသည္းနဲ႔ အဆစ္ေတြကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပး ႏုိင္ပါတယ္။ ကၫြတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ င႐ုတ္သီးေတာင့္အနီ၊
ဖ႐ုံေစ့ စတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဆာလ္ဖာပါဝင္ပါတယ္။

- Phytochemical ေတြ ပါဝင္တဲ့ မုန္လာဥနီ၊ ဘယ္ရီသီး၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ ပန္းေဂၚဖီပြင့္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ င႐ုတ္ေကာင္းေတြကိုလည္း အစိမ္းစားႏုိင္ၿပီး သင့္ကို က်န္းမာႏုပ်ိဳ ေစႏုိင္ပါတယ္။

- ေက်ာက္ပြင့္လိုမ်ိဳး ပင္လယ္ထြက္အရြက္ေတြကို အစိမ္းစားျခင္းဟာ သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ရွိတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။

- အစြမ္းထက္ Anti-oxidant ျဖစ္တဲ့ Coenzyme Q 10 ဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဆဲလ္ အားလံုးမွာ ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အသက္ႀကီးလာတာနဲ႔ အမွ် ေလ်ာ့နည္းလာပါတယ္။ ေျမပဲနဲ႔ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို အစိမ္းစားျခင္းဟာ ဟန္ခ်က္ထိန္းႏုိင္ေစၿပီး
အိုမင္းမႈ ျဖစ္စဥ္ေတြကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာ ေစပါတယ္။

Tip

အစိမ္းစားမယ့္ အစားအစာေတြကို မစားခင္ ေရစင္စင္ေဆးပါ။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ဘံုပိုင္က စီးက်ေနတဲ့ ေရေအာက္မွာ မိနစ္အနည္းငယ္ ပြတ္တိုက္ရင္း ေဆးေၾကာေပးပါ။